top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Detoxen, gezond?

Bijgewerkt op: 6 jun. 2022

Een goede reiniging van je lichaam, alles resetten… verkopers van deze kuren willen je graag laten geloven dat je een detox kuur bij hen moet kopen. Detox is overigens letterlijk vertaald “ontgiften”. In dit geval het reinigen van het lichaam door het afvoeren van aanwezige afvalstoffen of gifstoffen. Deze stoffen zouden afgevoerd worden als je zo’n kuur volgt. Voor al deze vormen van ontgiften geldt dat er niet voldoende wetenschappelijk bewijs is dat dit werkt. Er zijn wel een aantal onderzoeken gedaan maar deze zijn vaak van slechte kwaliteit.


Maar ik val er zo goed door af!


Ja dat klopt, als je erg weinig eet dan volg je eigenlijk een crash dieet, en van ieder crash dieet val je af! Afvallen staat dan ook vaak tussen het rijtje voordelen van een kuur. Ben je afgevallen na de detox dan komt dat doordat je veel minder calorieën binnengekregen hebt dan je verbruikt hebt. Veelal bestaan deze kuren voornamelijk uit (groente)sapjes en verschillende soorten kruidenthee, aangevuld met supplementen. Je volgt dit een aantal dagen of zelfs weken, soms nog met als afsluiting een klysma of darmspoeling waarbij je darmen geleegd worden en ja dan vliegen de kilo’s er wel af. Ga je daarna weer door met eten en drinken zoals je altijd deed dan zitten deze kilo’s er helaas wel zo weer aan.


Maar hoe krijg ik dan die afvalstoffen uit mijn lichaam?


Dan komen we (misschien komt het je neus inmiddels uit zo vaak is het in het nieuws) maar dan komen we weer uit bij een gezonde leefstijl. Wil je minder gifstoffen binnenkrijgen? Stop met roken, drink geen alcohol en eet gezond. Jouw lichaam heeft een behoorlijk slim systeem om afvalstoffen op te ruimen. Dat proces verloopt vooral via de lever, maar ook je darmen, nieren en longen spelen een rol in dit proces. De in wateroplosbare stoffen worden door je nieren uit je lichaam gehaald waarna je ze uitplast. De stoffen die in vet oplosbaar zijn volgen eerst een aantal stappen waarna ze door de lever gaan om ze verder af te voeren. Dit proces gaat 24 uur per dag door!!


Dit is natuurlijk een ander verhaal als iemand bijvoorbeeld een overdosis drugs of gif heeft binnengekregen, dan moet je naar het ziekenhuis voor hulp!


Er zijn wel stoffen die minder makkelijk afgevoerd worden, voor deze stoffen zijn strenge productnormen zodat we ze niet teveel binnenkrijgen. Een detoxkuur heeft in ieder geval geen invloed op het zelfreinigend vermogen van je lichaam. Sommige kuren bevatten zelfs schadelijke stoffen (zoals de methodes met klei). Je begrijpt het al, ik zal nooit iemand aanraden om een detox te doen. De kuren kosten ook nog eens veel geld, geef dit liever uit aan gezonde en lekkere producten van de supermarkt, groenteboer, visboer, bakker enz.


Wel geven mensen aan een positief gevoel te hebben na zo’n kuur. Maar dat komt dan vooral doordat je een goed gevoel hebt over jezelf, je vindt dat je gezond bezig bent en dat geeft een goed gevoel, maar dit heeft verder weinig te maken met de kuur. Dit gevoel krijg ik ook te horen van cliënten die bij mij komen voor een gezondere leefstijl (ja gezondere… want: veel ruimte voor gezonde voeding maar ook ruimte voor wat “ongezonde” producten). Regelmatig geven cliënten aan dat zij zich veel fitter voelen en meer energie hebben. Bovendien kan je dan gewoon deze lekkere boterhammen blijven eten ;) Dat maakt vast een stuk gelukkiger dan alleen maar sapjes drinken.


Kan jij wel wat hulp gebruiken om gezonder te gaan eten en drinken? Maar dan eens een afspraak voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek! Of ga zelf aan de slag met de "gezonde gewoontes" planner. Daarmee ga je stap voor stap op weg naar een gezondere leefstijl. Verkrijgbaar in de shop.

33 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page