top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Het beste dieet is geen dieet

Met hoeveel goede voornemens ben jij in januari begonnen? Afvallen, stoppen met roken, meer bewegen, geen alcohol (dry january?), weer naar de sportschool; ik noem maar wat. Nu ga ik er echt voor, alle feestdagen zijn geweest dus nu gaat het lukken. En ja! Een paar weken lang lukken 1 of meerdere van je goede voornemens.


En dan na een paar weken is de lol ervan af. Op de weegschaal is maar weinig resultaat, niet afgevallen of na al die moeite slechts ½ kilo. De lockdown is voor de sportscholen voorbij, je zou een afspraak kunnen maken om weer te gaan. Maar pffff deze week komt niet uit want…. Je begint met uitstellen en eigenlijk val je weer een beetje terug in je oude gewoontes. Na de feestmaand december was je met goede moed gestart maar nu komen de eerste verjaardagen weer met traktaties op je werk, bij familie en vrienden. Toegeven aan het lekkers voelt als falen en eenmaal gegeten krijg je last van het “what the hell” effect.


Nu maakt het toch allemaal niets meer uit, ik heb nu al wat gegeten wat ik eigenlijk niet wilde dus what the hell…. ik stop ermee.


En dat is nu juist zo jammer, want het gaat er niet om of je een keer wat eet/drinkt wat niet op jouw lijstje stond voor die dag. Het gaat erom dat je daar lekker van geniet en dan weer doorgaat, zonder schuldgevoel! Want dan ga je stappen zetten in de richting waar je wilt zijn. Het is niet even een paar weken of een maand afzien en daarna weer verder gaan zoals je deed. Dan is alle moeite voor niets geweest. Er zit maar 1 ding op en dat is anders gaan leven.


Hoe is de kans groter dat het wel lukt?


Is het lastig om alles in 1 keer om te gooien, begin dan met een kleine stap. Het is nu februari, stel je voor dat je dit jaar elke week een kleine stap doet. Gewoon 1 kleine, en vooral, haalbare stap. Als het dan weer 1 januari is dan kan je in de spiegel kijken en trots zijn!


Kleine stappen leiden immers tot een groot resultaat!


Een voorbeeld: je wilt wat meer fruit eten, want je weet 2 porties fruit per dag is gezond. Fruit levert vitamines, vezels en bovendien is het nog lekker ook. Maar het komt er nu op neer dat je af en toe een appel pakt en dat is het eigenlijk wel. Is het haalbaar om nu te zeggen: vanaf vandaag neem ik iedere dag 2 porties fruit? Zonder verder na te denken over hoe je dat gaat doen? Het voornemen is prima, maar de uitvoering: daar moet nog even over nagedacht worden. Je kunt je afvragen bijvoorbeeld: wanneer ga ik dat eten, op welk moment van de dag. En natuurlijk de voorbereiding: genoeg fruit in huis halen. En welk fruit vind je lekker, afwisseling is belangrijk. Niet elke dag hetzelfde eten want door verschillende soorten fruit te eten krijg je ook verschillende soorten voedingsstoffen binnen.


Een ander voorbeeld: je wilt meer gaan bewegen, een goed idee maar heb je ook een plan? Hoe ga je dat uitvoeren? Heb je misschien iemand met wie je op een vaste avond in de week kan gaan wandelen? Of een vaste dag waarop je kunt gaan fietsen, naar het zwembad of naar de sportschool? Bedenk goed op welke dag en op welk tijdstip je gaat bewegen. Leg je spullen de dag ervoor vast klaar, plan tijd in en ga.


Maak je voornemen niet zo groot dat het niet uitvoerbaar is, aan de andere kant mag er wel wat uitdaging inzitten. Kan je hier wat hulp bij gebruiken?


Wie weet is de weekplanner iets voor jou?


De weekplanner staat namelijk vol met ideeën voor gezonde gewoontes, je kijkt wat al goed gaat (dit kan je afvinken) en kiest wat uit de lijst waar je nog aan kunt werken. Dat is het doel voor komende week. Meer bewegen deze week? Je schrijft op op welke dag je dat gaat doen. Je denkt na & schrijft op waarom dit eerder niet lukte en hoe je ervoor gaat zorgen waarom het nu wel gaat lukken.


Dus niet meer alles tegelijk maar stap voor stap tot het goed gaat en dan door naar het volgende punt.


De weekplanner heeft bovenin ruimte om op te schrijven wat je deze week ’s avonds gaat eten. En dat is handig en het plannen van jouw maaltijden geeft jou zoveel rust! Het gaat jou helpen bij:


· het maken van gezondere keuzes;

· je boodschappen al in huis halen voor een paar dagen;

· niet meer denken in de supermarkt, recht op je doel af: je weet wat je wilt halen;

· hierdoor ben je minder gevoelig voor makkelijke en energierijke (afhaal)maaltijden;

· ook als je moe bent na een lange werkdag weet je al wat je gaat eten ’s avonds, weg stress;

· je kunt beter variëren met wat je eet: verschillende groentes verdeel je, een keertje aardappelen/pasta/rijst, een keertje vlees, vis en vegetarisch.


Er zitten 50 bladzijden op de weekplanner, genoeg tot het nieuwe jaar! Zo ga je met een plan werken

aan jouw goede voornemens zodat jij je fitter gaat voelen en lekkerder in je vel! De weekplanner vind je door te klikken op deze link!48 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page