top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Keuzes maken

Bijgewerkt op: 21 dec. 2020

Wat een lastige maand kan december zijn. Was je net zo lekker bezig met wat gezonder te gaan eten dan komt december opeens met alle lekkernijen. December kan dan ook best een uitdaging zijn als je wilt afvallen of niet wilt aankomen. Sterker nog als je gewoon op hetzelfde gewicht wil blijven dan is dat al knap lastig. Er wordt in deze maand zoveel lekkers aangeboden en je wilt hier natuurlijk ook lekker van genieten. Weet je dat we onbewust gestimuleerd worden om kruidnootjes en kerstkransjes te kopen? Dit komt omdat het iets is wat tijdelijk verkocht wordt, het ligt maar voor een beperkte periode in de winkel en daarom trekt het zo aan... en we willen dit nu eten! Het is moeilijk te weerstaan maar hoe leuk en lekker deze periode ook is, als we er teveel van eten komen we helaas aan in gewicht.


Hoe kan je hier mee omgaan? Nu je de tactiek van de winkels doorhebt is dat misschien al een kleine hulp om hier niet "in te trappen".


December heeft eigenlijk maar 4 echte feestdagen, maar het aanbod hiervoor in de winkels begint al ruim voor het december is met kruidnoten, schuimpjes, speculaastaarten en chocoladeletters. Zodra Sinterklaas het land uit is gaan we gelijk door naar de Kerst en de oliebollen en appelflappen voor Oud en Nieuw. Zo maken we er een hele feestmaand van. Extra kerstkoekjes op je werk, verleidingen in de winkels, etentjes bij familie.


Alles draait om keuzes maken.


* Ga je deze periode alles eten wat aangeboden wordt? Ik ben bang dat de weegschaal begin januari een kilo of meer extra aangeeft en waarschijnlijk zul je je ook wat minder fit voelen;

* Wil je op gewicht blijven deze maand dan moet je keuze’s maken. Je kunt genieten van af en toe wat lekkers deze maand maar niet van al het lekkers. Lees je het verschil? Maak er niet de hele maand december een eetmaand van maar houdt het vooral bij de speciale dagen.

* Wil je afvallen deze maand? Dat betekent dat je vooral gaat genieten van de gezonde keuze’s die er zijn en je af en toe een “genietmomentje” neemt. Wellicht is dit een beetje teveel gevraagd de laatste week van december ;-)


Wie weet kan dit jou helpen:

Je krijgt iets lekkers voor je neus geschoven… wat ga je hiermee doen? Voor je het gedachteloos in je mond stopt, bedenk eens:


Hoeveel zin heb je hierin op dit moment van de dag? Het gaat om het moment van de dag waarop je het krijgt aangeboden.


En bedenk daarnaast eens:

Welk cijfer geef je aan wat er aangeboden wordt? Hoe lekker vind je dit echt?


Bijvoorbeeld: overdag kan ik deze verleidingen over het algemeen prima weerstaan, op deze momenten maak ik graag gezonde keuzes. Er staat een pot met koekjes, er is chocolade maar dat doet mij eigenlijk niet zoveel. Ik pak een stuk fruit, neem een boterham of een cracker. Ik weet dat ik graag in de avond bij een kopje koffie of thee wat lekkers eet, dat moment is voor mij belangrijker.Ook ben ik niet de kliko: als ik in de avond een koekje of een bonbon neem die ik eigenlijk niet lekker vindt zal ik de rest van het pak, of doosje, niet meer eten. Dan ga ik liever voor een bonbon van een chocolaterie. En natuurlijk maak ik weleens een uitzondering, als er dan in de ochtend iets voorbij komt (eigenlijk niet mijn moment normaal gesproken) wat van mij een 9 of 10 krijgt, zoals pas een stukje gevulde speculaas: met spijs gemaakt van amandelen!, dan sla ik dat niet af.


Probeer eens echt bewust te genieten van deze momenten, ik ben benieuwd of je hierdoor andere keuzes gaat maken.


Ik wens je fijne feestdagen toe!

16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page