top of page
Zoeken
 • Foto van schrijverThecla

Nog even en dan gaan we weer!

Het is bijna januari en zo vlak na de Kerst bedenken we dat we volgend jaar toch echt gezonder en slanker het jaar willen beginnen. Waarom is het toch zo dat we ieder jaar weer het goede voornemen hebben om te willen afvallen? Waarom is het zo lastig en staat afvallen in de top 3 van goede voornemens.


We leven een beetje in luilekkerland.

Je loopt de supermarkt in en pakt een gezonde reep voor tussendoor met fruitvulling, jammer dat het vaak een reep is met veel suiker en weinig fruit. De verpakking zag er in ieder geval wel uit als een goede keuze. Verderop staan de digestive koekjes/kaakjes in de aanbieding: 2 halen, 1 betalen. Zonde om deze aanbieding te laten liggen toch? En die crackers in een duoverpakking met tomaat en kaassmaak (veel calorieen, en weinig tomaat… 0,7%) zijn ook handig als tussendoortje, hup in het mandje. We kiezen vaak voor een makkelijke optie in de supermarkt.


De cijfers liegen er niet om: de bevolking in Nederland heeft steeds meer last van overgewicht. In het begin van de jaren ’80 was 27% van de bevolking te zwaar, ruim 10 jaar geleden was dat 41% en op dit moment is de helft van de Nederlanders te zwaar.


We kiezen in alle opzichten graag voor gemak. Niet alleen met wat we eten maar ook met de hoeveelheid die we bewegen, helaas doen we dat ook minder. Door de tv, computers, roltrappen, het thuiswerken door de coronacrisis, het stilleggen van de mogelijkheden om te sporten door diezelfde crisis, het zorgt er allemaal voor dat we minder bewegen en steeds meer zitten.


Het is geen wonder dat we met z’n allen zwaarder worden:


We eten te veel en bewegen te weinig


De oplossing?


Om af te vallen zoeken we met z’n allen naar de oplossing, zoals geen koolhydraten meer eten of een sapkuur bijvoorbeeld. Of jezelf uithongeren door te leven op 900 calorieën. Een boek met dagmenu’s volgen of je gaat hulp zoeken bij een afvalmethode waarbij je van alles moet aanschaffen, maaltijdvervangers, vezels, ondersteunende poeders waardoor je tientallen euro’s per week kwijt bent aan? Ja, aan wat eigenlijk?


Zolang je je hieraan houdt kan het best zijn dat de kilo’s eraf gaan. Maar wat als je daarna weer je normale ritme oppakt en je weer gaat eten zoals je altijd deed? Dan vliegen de kilo’s er helaas vaak weer aan en soms met nog wat extra bonuskilo’s.


Het enige wat echt werkt voor een gezonder gewicht is het veranderen van je levensstijl. En dat is niet iets wat je doet voor een paar dagen, weken of maanden, maar voor altijd. En dat is even slikken ja, want dat klinkt zo negatief, maar het is de enige echte haalbare en realistische oplossing.


De nadelen van overgewicht


Het percentage van mensen met overgewicht neemt in Nederland dus toe, maar ook het aantal mensen dat hier tevreden over is neemt toe. Van de Nederlanders met matig overgewicht is ruim de helft van deze mensen tevreden met hun gewicht (bron: CBS). Ondanks dat zijn er genoeg redenen te bedenken om hier toch wat aan te doen, voor je gezondheid is het zo belangrijk. Voor de mensen die niet tevreden zijn over hun gewicht kan het nogal wat betekenen schaamte om in het bijzijn van andere mensen te eten en onzekerheid bijvoorbeeld. Verschillende ziekten zijn gerelateerd aan overgewicht, onder andere een hoge bloeddruk, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Genoeg redenen om die gezonde leefstijl eens te proberen.


Leefstijl en dieethypes


Dat er steeds weer nieuwe dieethypes komen is niet zo gek, hier gaat ontzettend veel geld in om. Maar het is eigenlijk het bewijs dat ze niet werken. Het is valse hoop! Opnieuw ga je iets uitproberen en er helaas later weer achterkomen dat dit het niet is. Alle diëten die je maar tijdelijk gaat doen, werken niet om je gewicht eraf te houden. Het is namelijk tijdelijk! Wil je afvallen dat zit er maar 1 ding op. Jouw levensstijl aanpassen op zo’n manier dat het haalbaar is. En ga je dan snel afvallen? Nee, helaas niet, je gaat kleine stapjes maken en je kiezen voor goede voeding zodat je alle voedingsstoffen binnenkrijgt. Zonder fratsen en gewoon verkrijgbaar bij diezelfde supermarkt alleen gaan we kijken in de andere schappen.


Gezond is lekker


Het is lastig, ik weet het, er zijn zoveel verleidingen om ons heen qua eten. Kijk maar eens hoeveel verleidingen er zijn als je met je wagentje door de supermarkt loopt wat jou allemaal roept om meegenomen te worden. Gisteren nog zag ik in de supermarkt van die super lekkere Lindt chocolaatjes, ik heb ze laten staan maar het was zo verleidelijk. Het is echt ontzettend lastig om dit alles te weerstaan. Lees daarvoor mijn blog “verleidingen in de supermarkt” maar eens.


Mijn tips?

 • Probeer eens anders te denken, en zie het niet als een straf, want gezond eten kan namelijk ook echt erg lekker zijn!

 • Zet de dingen in het zicht die je dan wel graag wilt eten. De fruitschaal binnen handbereik in plaats van een schaaltje chocolaatjes of een schaaltje met snoeptomaatjes op het aanrecht in plaats van een pot met dropjes. Echt het werkt om zo sneller voor de gezonde optie te kiezen;

 • Richt je omgeving zo in dat je vanzelf makkelijker kiest voor een gezonde optie;

 • Voorbereiding: zorg dat het in huis is en als je de deur uit gaat neem je wat mee, doe die appel en/of die mandarijntjes bijvoorbeeld in je tas. Zo is het makkelijker om voor die gezonde keuze te gaan in plaats van een tussendoortje ergens onderweg te kopen omdat je opeens trek krijgt;

 • Haal je graag iets lekkers in huis voor onverwachte gasten? Zij komen voor jou en niet voor het koekje… je hoeft het niet in huis te halen, want die onverwachte gast ben je meestal zelf!

 • Jij bent niet de kliko… en je hoeft de restjes dus niet op te ruimen door alles op te eten;

 • Ga minder eten en meer bewegen;

 • Pak wat vaker de fiets of loop naar de winkels: het regent veel de laatste tijd, maar het is ook echt vaker droog dan je nu misschien denkt;

 • Zorg voor voldoende nachtrust: als je uitgerust bent ben je minder geneigd zoete en vetrijke tussendoortjes te pakken;

 • ga etiketten lezen, weet je niet hoe? Maak eens een afspraak dan lezen we samen!

 • Maak je eten klaar met verse ingredienten, laat die pakjes en zakjes in de supermarkt

 • neem kleinere porties, en misschien wel het belangrijkste.....

 • Geniet van je eten, zonder schuldgevoel!!
16 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page