top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Op de weegschaal na de feestdagen

Hebben jullie ook gezellige Paasdagen gehad? Ondanks dat er niet veel kan in deze tijd hebben we er toch weer wat leuks van gemaakt, en lekker gegeten natuurlijk. Ga jij die dag erna gelijk op de weegschaal staan? Ik doe dat maar niet meer, niet op m'n kop in het zand te steken maar je gewicht is dan gewoon niet helemaal betrouwbaar. Doe jij dat wel? Gelijk de dag nadat je meer gegeten en gedronken hebt op de weegschaal staan? Dan schrik je waarschijnlijk van het gewicht…. zoveel aangekomen hoe kan dit?


Is dit herkenbaar zo na de Paasdagen? Ik ga je een beetje geruststellen en laten zien dat je beter niet op de weegschaal kan staan als je de dag(en) ervoor wat meer gegeten hebt.


In theorie is het zo dat je om 1 kilo aan te komen in gewicht je zo’n 7.000 kilocalorieen meer moeten eten en drinken dan je zou doen om gelijk te blijven in gewicht. Begin maar te rekenen: 1 snee van 55 gram van een stol met spijs is ongeveer 155 kcal. Een paaseitje is ongeveer 45 kcal. Nu eet je wel wat meer op zo'n dag en ik geloof ook best dat je wat aangekomen bent. Maar 7.000 calorieën dat eet en drink je niet zomaar in 1 of 2 dagen, daar moet je echt flink je best voor doen. Maar dan heb ik het over 2 dagen, helaas liggen de paaseitjes, kruidnoten en kerstkransjes al ruim voor de feestdagen in de winkels en het vervelende is dat we hierdoor best wel snel in de verleiding komen om dit mee te nemen. Het is immers maar tijdelijk in de winkels en daarom juist zo aantrekkelijk om mee te nemen. Eenmaal thuis staat het zo gezellig in een schaaltje op tafel en dan pak je er nu eenmaal makkelijk van. Die 2 feestdagen verlengen zich zo tot feestweken. En ja daar wordt je wel echt zwaarder van. Daarom is het ook een goed idee om die feestdagen niet langer te maken dan ze in werkelijkheid zijn.


Maar even terug naar de weegschaal zo vlak na een feestdag, hoe kan het dan dat je nu opeens zoveel zwaarder bent?


Tijdens de feestdagen heb je meer gegeten dan je anders zou doen, die extra kilo's gewicht op de weegschaal komen voor een groot deel doordat je nu meer ontlasting hebt in je darmen, simpelweg is nog niet alles wat je gegeten hebt er alweer uit.


Maar het komt ook doordat je de afgelopen dagen waarschijnlijk wat meer zout hebt gegeten. Een beetje zout op je gekookte eitje, wat zout over de frietjes? Hierdoor houdt je lichaam nu meer vocht vast. Dit plas en zweet je er de komende dagen vanzelf weer uit.


Ben ik dan helemaal niet aangekomen? Nou zo simpel is het dan helaas ook weer niet, je hebt waarschijnlijk toch wat “teveel” gegeten. Meer dan je nodig hebt om gelijk te blijven in gewicht en misschien was je ook al wat eerder begonnen aan de chocolaatjes die bij deze dagen "horen".


Heb je er ook last van dat je nu wat vermoeider bent? Chocolade, koekjes en taartjes bijvoorbeeld bevatten veel suiker, suiker geeft een snelle energiekick maar niet veel later helaas ook weer snel een grote energiedip. Van al die pieken en dalen wordt je moe!


Terug naar normaal dan maar weer. En dat is soms best even lastig, je lichaam vraagt na die paar dagen naar die snelle energie die in zoetigheid en snacks zitten. Het beste is het om even door te zetten en na een paar dagen zal je zien dat het alweer een stuk makkelijker gaat. Nog veel restjes in huis? Doe het weg: deel het uit of gooi het weg en een les voor de volgende keer: minder in huis halen!


Vaak zijn we geneigd om te kiezen voor iets wat we op de korte termijn willen maar probeer je doel voor de lange termijn voor ogen te houden.


Besef dat je je hierdoor uiteindelijk beter gaat voelen.Wil jij nog wat gewicht kwijt voor de zomer? En kan jij wel wat hulp gebruiken? Of wil je weten of je nu gezond eet en je alle vitamines en mineralen binnenkrijgt? Sta je stil met afvallen en weet je niet zo goed waar dat door komt? Misschien is een eenmalig voedingsadvies een idee voor jou, zo kijken we samen of je op de goede weg bent.


Jij houdt 3 dagen bij wat je eet en drinkt, ik kijk of er eventuele tekorten zijn en we bespreken samen wat je zou kunnen veranderen om jouw doel te halen.


Ook ga je bij mij in de praktijk op de weegschaal waarbij gewicht, spiermassa en vetpercentage gemeten wordt; wil je wat afvallen? Dan bereken ik hoeveel calorieën ik verwacht dat je zou moeten nemen om af te vallen.Het kan zijn dat je hiervoor een (gehele of gedeeltelijke) vergoeding krijgt vanuit de zorgverzekering. Hier kan je nagaan of dat voor jou ook geldt.


90 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


bottom of page