top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Verleidingen in de supermarkt

Wat een lastige maand kan december zijn, het lijkt wel of heel de maand om eten draait. Was je net zo lekker in het ritme van gezonder eten en afvallen, dan kan de maand december best een uitdaging zijn. Er wordt in deze maand ook zoveel lekkers aangeboden, kijk maar eens aan alle verleidingen in de supermarkt.


Je herkent het misschien wel, je duikt de supermarkt in voor de boodschappen van vanavond en je struikelt over de kruidnoten, kerstkransjes, chocolade, en lekkere hartige hapjes… als je een beetje op de hoogte bent van de strategie van de supermarkt dan helpt dat jou te voorkomen dat er van alles in je winkelwagentje wordt gedaan.


Huh hoor ik je denken strategie van de supermarkt? Ja! Daar heb je misschien nog niet over nagedacht maar een winkel wil graag zoveel mogelijk verkopen natuurlijk. Het is niet de bedoeling dat jij de winkel weer verlaat met alleen alle ingrediënten voor jouw pasta bolognese van vanavond. De supermarkt probeert jou te verleiden om zoveel mogelijk mee te nemen.


Kijk maar eens of je het volgende herkent:

  • Iets wat tijdelijk verkrijgbaar is heeft een hoge aantrekkingskracht. Kruidnoten bijvoorbeeld, verkrijgbaar tot 5 december en daarna "moet" je er weer een heel jaar op wachten. Voor je gevoel moet je ze dus echt nu meenemen want voor je het weet liggen ze voorlopig niet meer in de winkel;

  • Iets wat in de aanbieding is heeft dezelfde hoge aantrekkingskracht, want stel je voor dat je deze aanbieding mist. Wie weet wanneer het weer in de winkel ligt voor deze prijs, in je wagentje dus!

  • Bij de meeste supermarkten loop je eerst langs het groente en fruit. Je krijgt hier een goed gevoel van, en die mooie kleuren op de groente en fruit afdeling helpen ook mee. Je bent goed bezig als je wat gezonds meeneemt en je neemt appels, groente en ja ook die lekkere mandarijnen mee. So far so good.... Vervolgens loop je, tevreden, langs een aanbiedingsvak met chocolaatjes, koekjes of chips. Je bent net al zo goed bezig geweest, dan mag je ook wel wat lekkers meenemen. Hop in je mandje (en het is ook nog eens in de aanbieding. Niet laten liggen dus ;)). Dit terwijl het eigenlijk niet jouw bedoeling was om mee te nemen. Het geeft overigens niet als je het bewust doet, iets lekkers mag er ook altijd bij horen natuurlijk!

  • En die geur van vers gebakken broodjes in de winkel, het water loopt je in de mond. Maar wat het nog meer doet: het geeft je een goed gevoel. Het is aangenaam hier te winkelen, het ruikt lekker, je krijgt er trek van en je hebt geen haast om naar de kassa te gaan. En je koopt hierdoor meer dan eigenlijk je bedoeling was...

  • als laatste nog een inkoper.. het helpt natuurlijk niet als je met een lege maag boodschappen gaat doen. Maak een lijstje, eet en doe de boodschappen.

Ik ben benieuwd de volgende keer als jij door de supermarkt loopt, herken jij deze marketing trucs dan? En ben je dan nu ook minder geneigd om daarin mee te gaan?


32 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page