top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Wat is het verschil tussen een diëtist en een gewichtsconsulent?

Als je hulp wilt bij afvallen heb je veel mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld de hulp van een diëtist of van een voedings- of gewichtsconsulent inschakelen. Omdat ik regelmatig de vraag krijg wat nu precies het verschil is tussen een diëtist en een gewichtsconsulent heb ik het voor je op een rijtje gezet. En ook natuurlijk de vraag voor wie je het beste kunt kiezen.


Een gewichtsconsulent begeleidt mensen met gewichtsproblemen of voedingsvragen naar een gezond eet- en leefpatroon. De gewichtsconsulent leert je in haalbare stappen hoe je verbeteringen aanbrengt in je huidige voedingspatroon. En hoe je deze veranderingen een plek geeft in je dagelijkse leven. Let er wel op dat je kiest voor een gewichtsconsulent welke aangesloten is bij de beroepsvereniging voor gewichtsconsulenten (BGN). De naam gewichtsconsulent is namelijk niet beschermd en dat betekent dat iedereen zich gewichtsconsulent mag noemen. Is een gewichtsconsulent aangesloten bij de BGN dan heeft de gewichtsconsulent een erkende opleiding gedaan en er worden dan ook regelmatig nascholingen gevolgd om de kennis op peil te houden. Hierdoor is er erkenning door de zorgverzekeraars en is er veelal een vergoeding mogelijk vanuit de aanvullende verzekering. Het eigen risico wordt hierbij niet aangesproken.

Een diëtist heeft de 4 jarige HBO opleiding diëtetiek gevolgd en behandelt naast gezonde mensen die bijvoorbeeld willen afvallen ook mensen die een aandoening hebben die met voeding te maken heeft. Het is een beschermde titel, dat betekent dat als je deze opleiding niet gevolgd hebt dat je jezelf geen diëtist mag noemen. Er wordt voorlichting en advies gegeven over voeding en eetgewoonten met een medisch doel. Een dieet kan voorgeschreven worden om de lichamelijke gezondheid te bevorderen en/of om gezondheidsklachten te behandelen. Als je een medisch voedingsadvies nodig hebt zoals bijvoorbeeld bij diabetes dan kan je niet terecht bij de gewichtsconsulent, dan maak je een afspraak bij de diëtist.


Ben je gezond en heb je geen speciaal dieet nodig waardoor je bijvoorbeeld bepaalde voedingsmiddelen niet mag dan ben je bij mij van harte welkom. Ik neem uitgebreid de tijd voor je en de begeleiding is heel persoonlijk. Wil je wat kilo’s kwijt met een gezonde leefstijl of wil je gewoon weten wat nu eigenlijk gezond is? Neem dan eens contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakinggesprek. Weg met alle dieetboeken, maaltijdvervangers… je eet gewoon met het gezin mee. Zie het als een cadeautje voor jezelf waar je ook nog eens je leven lang wat aan hebt!Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page