top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Zijn jouw hormonen uit balans?

Overgangsklachten, opvliegers, nachtzweten, moeilijk afvallen, meer buikvet, kilo's aankomen in gewicht en die hormonen.....


Weet je dat hormonen ontzettend veel processen in je lichaam regelen? Hormonen worden door je lichaam zelf aangemaakt en verspreiden zich via je bloedbaan door je lichaam. Je hebt vast weleens gehoord van bijvoorbeeld adrenaline, cortisol, ghreline, leptine, insuline, melatonine, testosteron, oestrogeen en progesteron… dit zijn allemaal soorten hormonen die door ons lichaam worden aangemaakt.


Bij vrouwen spelen onder andere oestrogeen en progesteron een rol bij de menstruatiecyclus, deze hormonen worden met name geproduceerd in de eierstokken.


Bekende perioden wanneer deze hormonen uit balans kunnen raken bij vrouwen is tijdens de pubertijd, voor een menstruatie, rondom zwangerschappen en tijdens de overgang.

De overgang kan je eigenlijk zien als een soort omgekeerde pubertijd. De hormonen gaan tijdens de pubertijd van laag naar hoog en tijdens de overgang gaat het oestrogeen en progesteron juist van hoog naar laag. Tijdens de overgang is je lichaam constant aan het zoeken naar een nieuwe balans, met als gevolg flinke schommelingen in de hormonen.


En dat kan voor veel klachten en ongemakken, zoals onder andere opvliegers en stemmingswisselingen, zorgen.


Dipje in je humeur?


Weet je dat het hormoon oestrogeen zorgt voor een positief gevoel? Dit hormoon zit juist in een dip in de week voor je menstruatie maar ook tijdens de overgang daalt de aanmaak van oestrogeen. Ook zorgen schommelingen in de hormonen oestrogeen en progesteron voor schommelingen in de aanmaak van het hormoon serotonine en dopamine, deze worden minder aangemaakt. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd, als je voldoende serotonine aanmaakt dan voel je je gelukkiger, het geeft je een goed gevoel.


Last van lusteloosheid, stemmingswisselingen zoals huilbuien en/of woedeuitbarstingen, of ben je regelmatig prikkelbaar tijdens de overgang en in de week voor je menstruatie?


Dat kan dus echt door je hormonen komen.


Last van eetbuien?


Trek in chocolade, koek, snoep en chips? Omdat je lichaam het gevoel van minder lekker in je vel zitten wil compenseren krijgen veel vrouwen juist in de periode voor je menstruatie maar ook tijdens de overgang een soms onweerstaanbare trek in zoetigheid en vette, zoute voeding. Tijdelijk zorgt het voor een tevreden gevoel, helaas vaak gevolgd door een rotgevoel omdat je jezelf weer eens “hebt laten gaan”.


Overigens hebben niet alleen vrouwen met deze hormoonschommelingen te maken, mannen hebben dezelfde hormonen maar in mindere mate. Bij mannen speelt het hormoon testosteron een grotere rol, en ook van dit hormoon daalt de afgifte waardoor mannen ook klachten kunnen krijgen die vergelijkbaar zijn met vrouwen in de overgang.


Als er geen medische oorzaken zijn voor jouw symptonen dan is het een goed idee om naar jouw leefstijl te gaan kijken.


Want door te kijken naar wat je nu doet en wat je zou kunnen veranderen aan jouw huidige leefstijl kan je heel veel bereiken!


Online begeleiding is nu ook mogelijk! Geef je gegevens door dan neem ik contact op met jou klik hierRecente blogposts

Alles weergeven
bottom of page