top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Afvallen – je moet er ook zelf in geloven!

Afvallen lijkt zo eenvoudig: je moet gewoon wat minder eten en wat meer bewegen! Maar als het toch zo eenvoudig was dan had vast niet de helft van alle Nederlanders overgewicht.

Ja, het gaat er wel om dat je een negatieve energiebalans krijgt, dus dat je minder energie of calorieën binnenkrijgt dan je gebruikt op een dag. Want op die manier ga je afvallen. Maar het is niet alleen het volgen van een boek met kant en klare menu’s of het gebruiken van maaltijdvervangers of je aan een strikt dieet houden.


Succesvol gewicht verliezen vraagt om een gedragsverandering, gewoontes doorbreken en het veranderen naar gewoontes die jou helpen in plaats van tegenwerken.


En daar komt inderdaad het lastige stuk van het afvallen, dit doe je niet zomaar even. Als je weinig vertrouwen hebt in jezelf dan is het vaak moeilijker om af te vallen, om het vol te houden. Je bent onzeker, je ziet het succes niet voor je. Als je wilt afvallen of gezonder wilt gaan leven, is het wel belangrijk dat je er zelf in gelooft dat jij dat kan. Het vertrouwen dat jij in jezelf hebt: hoe groot denk jij dat de kans is dat het afvallen lukt? Geloof jij er zelf in dat je het kan? Of heb je – wellicht diep verstopt – twijfels of jou dit gaat lukken?!


Belangrijk: zelfvertrouwen bij afvallen en gezonder leven!


Als je het afvallen of gezonder leven negatief benadert, je er zelf niet in gelooft, kom je eerder in een negatieve spiraal terecht. Je baalt bijvoorbeeld omdat je je hebt laten gaan met de koekjes of chips bijvoorbeeld. En je denkt: het maakt nu toch niet meer uit dan kan dit chocolaatje er ook nog wel bij.

Uiteindelijk kan dit zover gaan dat je jouw hele voornemen overboord gooit en denkt zie je nu wel, ik kan het niet, ik stop er maar helemaal mee.


Er zijn veel onderzoeken gedaan naar positieve zelfeffectiviteit, het vertrouwen dat jij in jezelf hebt, en het blijkt dat mensen die er zelf in geloven dat het wel gaat lukken een veel grotere kans hebben om ook echt daadwerkelijk af te vallen.


Het gaat jou dus helpen als je erin gelooft dat het jou gaat lukken dat afvallen of gezonder leven.


Waardoor heb je dat vertrouwen nu niet?


Heb je misschien eerder geprobeerd om af te vallen en is dat niet gelukt? En waarom lukte het die keer niet, wat ging er mis? Graaf eens wat dieper door wat de oorzaak kan zijn waardoor het niet gelukt is. Paste het dieet niet bij jou? Ga op zoek naar een manier van eten die wel bij jou past. Als jij bijvoorbeeld koolhydraatarm geprobeerd hebt maar je eet graag brood dan is dat een dieet geweest wat niet vol te houden is.

Of waren er bijvoorbeeld moeilijke privé omstandigheden waardoor je jouw verdriet, jouw emoties, weg hebt proberen te eten? Waarschijnlijk ben je er dan achter gekomen dat het helaas niet helpt dat eten om emoties te onderdrukken, misschien wel even om er niet aan te denken maar daarna komt het verdriet alsnog en baal je ook nog eens van al het eten.

Of ben je niet genoeg voorbereid geweest op alle eetverleidingen om je heen? Loop je vaak met trek langs de lijn van het sportveld omdat je niets hebt meegenomen en kies je daar dan voor een gevulde koek of mars oid? Maak dan een plan, bedenk ALS ik mee ga naar die training of wedstrijd DAN neem ik wat te eten mee en koop ik een lekkere kop koffie of thee in de kantine.

Of heb je de kennis niet in huis, zie je door de bomen het bos niet meer, krijg je van iedereen andere adviezen hoe jij het moet doen?


Waar zit of zat het knelpunt? Laat de moed niet zakken….

En lukt het niet, aarzel dan niet om eens een afspraak te maken. You are magic, own that shit!


65 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

コメント


bottom of page