top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Bananenbrood

Wat doe je met rijpe bananen op de fruitschaal? Met rijp bedoel ik van die bananen met veel bruine plekken op de schil, niemand die deze bananen meer gaat eten hier in huis. Soms koop je fruit en is het op voor je er zelf aan kan beginnen, de andere keer ligt het te lang.


Maar weggooien is zonde! Of de bananen worden in plakjes gesneden en gaan in de diepvries in een bakje (gebruiken we voor een smoothie of maak er bananenijs van) of ik maak er een bananenbrood van. Pannenkoekjes met banaan, havermout en ei is trouwens ook een aanrader. Mogelijkheden genoeg om ze te redden van de vuilnisbak.


Maar vandaag wordt het bananenbrood!


En deel gerust uit aan familie en vrienden als ie eenmaal gebakken is, of doe in porties in de vriezer. Eet in ieder geval niet het hele brood (ik vind het overigens meer een cake) achter elkaar op. Die neiging heb je wel als je er eenmaal aan begint. Zo lekker vind ik een bananenbrood.


We gebruiken volkoren meel in dit brood, zo zitten er lekker veel vezels (goed voor je darmen en je blijft er langer vol door zitten) en andere goede voedingsstoffen in. Maar ook gaat er wat basterdsuiker in, de hoeveelheid is echter best beperkt. Voor af en toe is het een heerlijk tussendoortje, en wat dacht je van een plakje als ontbijt met (plantaardige) yoghurt of kwark!


Recept:


Verwarm de oven voor op 160 graden, en vet alvast een cakevorm in,

Prak 3 rijpe bananen in een kom, en voeg daaraan toe:

  • 225 gram volkoren meel

  • 120 gram witte basterdsuiker

  • 1 zakje bakpoeder

  • 1 theelepel kaneelpoeder

  • 2 eieren

  • 70 gram walnoten in stukjes

  • 100 ml zonnebloemolie






Meng alles door elkaar en doe het mengsel in het cakeblik. Bak ik 60 minuten gaar en goudbruin. Controleer met een sateprikker of het gaar is. Komt de prikker er droog uit dan kan de cake / het brood uit de oven.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page