top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Groter risico osteoporose na de overgang

Bijgewerkt op: 23 jul. 2022

Vooral vrouwen na de overgang hebben een verhoogd risico op zowel osteoporose als een botbreuk. Osteoporose wordt ook wel botontkalking genoemd. Bij osteoporose neemt de botdichtheid af, de structuur verandert en gaat er meer als een spons uitzien. Je botten worden hierdoor minder stevig en sterk.


Tot ongeveer je 30e jaar wordt er meer bot aangemaakt dan afgebroken, maar vanaf je 35e jaar draaien de rollen om.


Door de afname van de hoeveelheid bot én de veranderde botstructuur bij osteoporose heb je sneller last van botbreuken.


Waarom hebben vrouwen in de overgang hier een groter risico op?


Het risico op botontkalking neemt toe tijdens de overgang. Voor die tijd worden de botten in hoge mate beschermd door de vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron.

Deze hormonen stimuleren de bot aanmaak en remmen de bot afbraak.


Tijdens en na de overgang daalt de hoeveelheid van deze hormonen, waardoor die bescherming afneemt. Door de daling worden de botten minder beschermd tegen botontkalking (osteoporose).


1 op de 3 vrouwen wereldwijd krijgt osteoporose.


Het is dus belangrijk er nu voor te zorgen dat deze goed onderhouden worden. Botten bestaan voor een groot deel uit calcium. Er is voldoende Calcium nodig om de botten sterk te houden. Daarvoor is het belangrijk dat je voldoende Calcium binnenkrijgt met je voeding zitten.


Om Calcium uit de voeding goed op te kunnen nemen is vitamine D nodig.


Omdat vitamine D door de invloed van zonlicht ook in de huid wordt aangemaakt, is het gezond elke dag een kwartier tot een half uur tussen 11.00 uur en 15.00 uur naar buiten te gaan, daarbij hoofd en handen onbedekt.


Onze ouder wordende huid maakt echter steeds minder vitamine D aan, daarom is het belangrijk voor alle vrouwen om vanaf je 50e jaar een supplement vitamine D te nemen. Het is dus niet voldoende om bijvoorbeeld wat langer in de zon te gaan zitten.


Daarnaast is het belangrijk dat je veel beweegt, en dan vooral beweging waarbij de zwaartekracht meespeelt waardoor er druk op je botten komt. Bijvoorbeeld wandelen, joggen, tennissen, dansen…. Zwemmen is als beweging wel goed maar voor de stevigheid van de botten minder geschikt. Beweging en belasting van de botten zorgt voor sterke botten.


Wil jij weten of jij voldoende Calcium binnenkrijgt of heb je last van overgangsklachten? Neem dan contact op voor een afspraak, online via e-mail of in de praktijk.


Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page