top of page
Zoeken
  • Foto van schrijverThecla

Kleine veranderingen, groot resultaat!


Wil je succesvol afvallen, je fitter voelen en nu eindelijk lekkerder in je vel zitten? Maar begin jij iedere maandag weer omdat je het zo lastig vindt om vol te houden? Pak het dan eens anders aan en richt je iedere week op een kleine gedragsverandering.


Want weet je wat de grootste kans is op een nieuwe mislukte poging om af te vallen? In één keer veel minder – of anders - eten en heel veel meer bewegen dan je gewend was, dat is de snelste manier om weer een mislukte poging “succesvol afvallen” op je naam te schrijven.


Geen koolhydraten meer, iedere dag 10.000 stappen, intermittend fasting… we zoeken naar een snelle oplossing, we willen snel gewicht kwijt, maar vergeten dat dit wel heel lastig is om voor langere tijd vol te houden.


Een voorbeeld:


Wat als je een liefhebber bent van brood en pasta en je hebt besloten koolhydraatarm te eten. Waarschijnlijk kom je er na een paar weken achter dat je wel afvalt maar dat het toch niet helemaal is waar je gelukkig van wordt. Je stopt met je dieet en gaat weer eten zoals je normaal deed. Gevolg – je komt weer aan.


Kleine gedragsveranderingen


Wat wel werkt? Stap voor stap werken aan kleine gedragsveranderingen


Kies één gezonde gewoonte die je wilt toevoegen op een dag. Eet je bijvoorbeeld maar weinig fruit ga er dan een gewoonte van maken om 2 porties fruit per dag te eten. Of eet je altijd hetzelfde fruit ga dan eens variëren, neem eens wat anders.


Of je kiest bijvoorbeeld voor meer bewegen. Wanneer, op welke dag en op welk moment ga je dat doen en wat ga je doen, wat vind je eigenlijk leuk? Niet gelijk je doel heel groot maken door tegen jezelf te zeggen dat je vanaf vandaag iedere dag 10.000 stappen gaat zetten. Want is dat echt haalbaar iedere dag? Wat uitdaging mag er zijn, maar het moet wel realistisch en haalbaar zijn. Dan is het voor de lange termijn vol te houden.


Voorbereiden helpt!


Ons brein houdt van gewoontes en vindt het niet fijn om veel veranderingen aan te brengen want het kost moeite om iets anders te gaan doen, het kost je energie. Maak het jezelf daarom zo makkelijk mogelijk. Meer fruit eten? Zorg ervoor dat je het al in huis hebt en leg het alvast klaar voor de volgende dag. En bedenk wanneer je het gaat eten de volgende dag, als je het dan ook nog koppelt aan een routine die je al hebt dan heb je de grootste kans dat het gaat lukken.


Waar krijg je een goed gevoel van?


Ons brein houdt er ook van om iets nog een keer te doen als je er een goed gevoel van krijgt, want dan wil het nog een keer doen. Even terug naar de 10.000 stappen…. als je als doel hebt dagelijks 10.000 stappen te zetten en je zet er nu dagelijks zo’n 2.500 dan is dat verschil erg groot en waarschijnlijk ga je het niet lang volhouden om dit dagelijks te doen. Maak je doel wat kleiner en meer haalbaar, je kunt misschien beginnen met 10% meer stappen dan je deed. En als dat zonder moeite gaat zet je er nog 10% meer bij. Tot je bent waar jij wilt zijn en wat haalbaar is voor jou.


Zo is een doel haalbaar en daar groeit jouw zelfvertrouwen van. Heb je een doel bereikt? Dan is het tijd voor je volgende doel. En zo ga je succesvol stap voor stap op weg naar je einddoel!


Wil jij ook stap voor stap je gewoontes veranderen?


Dan heb ik een handig hulpmiddel voor je in de webshop: de weekplanner. Met een waslijst aan “healthy habits” waar je uit kunt kiezen zoals: minder schermtijd, genoeg bewegen, dagelijks 250 gram groente eten, op tijd naar bed, 2 stuks fruit, een nieuw recept proberen en ga zo maar door.


Bovenin de weekplanner is ruimte om je avondeten voor die week te plannen. Je kunt deze ruimte ook gebruiken om te plannen wanneer jij jouw uitgekozen “healthy habit” gaat uitvoeren.


Een scheurblok met genoeg bladzijden (50!!) zodat je bijna een jaar lang de focus hebt om gezonde gewoontes te maken. Daarnaast bedenk je vooraf waar je focus op gaat liggen komende week en schrijf je op wat en hoe je het gaat aanpakken.


Met behulp van de weekplanner ga je hier bewust over nadenken, wordt een gezonde leefstijl opeens heel overzichtelijk en bereik je zo stap voor stap jouw doel.


Bestel de weekplanner door op deze link te klikken


Recente blogposts

Alles weergeven

Yorumlar


bottom of page